Total Pageviews

Blog Archive

Search This Blog

Banner

Banner

Laaiend enthousiasme tijdens de Brusselse Cultuurdagen

Share it:
De Brusselse Cultuurdagen, een initiatief van de Vereniging voor Belgisch-Turkse Vriendschap en Dialoog (Beltud) in samenwerking met de school Ecole Des Etoiles, vonden afgelopen weekend plaats van 17 mei tot 20 mei op het domein van de school te Haren. De Brusselse Cultuurdagen werd een opmerkelijk evenement met een gevarieerd aanbod aan culturele en kunstzinnige activiteiten. Honderden vrijwilligers hebben alles in het werk gesteld om er een geslaagd festival van te maken.

Het 4-daagse evenement daagde de Brusselaars uit om kennis te maken met het cultureel en artistiek erfgoed van Anatolië zoals de Turkse literatuur, de traditionele kunsten Hat (kalligrafie), Ebru (papier marmeren), de miniatuurschilderkunst en Tezhip (het versieren van manuscripten en boeken met goud- en schilderwerk). Maar ook muziek, theater, de Turkse keuken, poppenkast en traditionele en folkloristische dans stonden op het menu. In de kunstgalerij en de boekenhoek werden literaire werken, muziekalbums, artisanale kunstwerken, schilderijen en sieraden te koop aangeboden. De kinderen konden zich vermaken in de minizoo van de school, op het springkasteel en tijdens de marionettenworkshops. Voor de oudere kinderen waren er workshops Ebru en Kalligrafie.
Het was de dansgroep van het Lucernacollege die op donderdag 17 mei de aftrap gaf met hun choreografie ‘Zeybek', een dans van het Egeïsche zeegebied. Daarna werd de Horondans (dans uit het Zwarte Zeegebied) gebracht en volgde nog de volksdans uit Azerbeidjaan. In de spiksplinternieuwe evenementenzaal van Ecole des Etoiles brachten Emre en Lütfü Ertekin het publiek in vervoering met traditionele Turkse muziek. Ondertussen werd het openluchtpodium ingenomen door de draaiende derwisjen uit Bursa. Reyhan Karaca mocht de slotact verzorgen en liet de menigte meedeinen op haar muziek. De 5000 bezoekers konden de hele dag proeven en genieten van de verse Turkse lekkernijen die met zorg werden bereid door vele vrijwilligers.

Het publiek op de Brusselse Cultuurdagen was heel divers : actoren van het maatschappelijk middenveld, kunst- en cultuurliefhebbers zijn allemaal samengekomen tijdens dit festival en vormden een mooie mix van Brussel. Duizenden mensen die sinds 50 jaar dezelfde thuishaven delen, zagen dit evenement als een kans om over diverse thema's zoals onderwijs, kunst, cultuur, sport, muziek en literatuur te discussiëren.

Kunst en cultuur zijn zeer belangrijke middelen voor de ontwikkeling van individuen en gemeenschappen. We hebben van de gelegenheid geprofiteerd om de evenementenzaal van de school in te wijden. Deze multifunctionele zaal en het festival tonen aan dat cultuur en kunst stilaan de appreciatie krijgen die ze verdienen. We zijn heel blij dat we zo'n zaal kunnen aanwenden tijdens zo'n evenement in Brussel. Mensen van verschillende culturen ontmoeten elkaar en discussiëren over diverse onderwerpen. Deze sociale cohesie is een prachtig gevoel. Wij zijn dan ook verschuldigd de honderden vrijwilligers te bedanken voor hun bijdrage aan deze organisatie die de zin voor kunst en cultuur van deze gemeenschap weergeeft.'

Auteur Iskender Pala en rockgroep Ayna verwarmen de tweede dag

Prof. Iskender Pala heeft een vijftigtal literaire werken waarvan meerdere bestsellers op zijn palmares staan. Hij gaf een conferentie in de evenementenzaal en legde de nadruk op het belang van het woord. De schrijver staafde zijn woorden met gedichten van Ottomaanse keizers. Hij verduidelijkte dat 26 van de 33 Ottomaanse keizers vooraanstaande dichters van hun tijd waren: 'In het Ottomaanse rijk waren woorden machtiger dan wapens. De vijanden werden eerst verslaan met poëzie.' Prof. Pala zei ook dat Sultan Mehmet Khan op 21-jarige leeftijd 6 talen vloeiend sprak toen hij Constantinopel veroverde. De auteur betreurde dat de jeugd van vandaag slecht 350 woorden courant gebruikt: 'In de 16de eeuw sprak de gemiddelde burger met 3500 woorden hoewel de alfabetiseringsgraad laag was. Ik raad jongeren aan om enorm veel te lezen om deze achterstand in te halen.' De conferentie eindigde met een signeersessie.

Ondertussen begon de temperatuur op het plein te stijgen met de volksdansen en soefimuziek. Omstreeks 19u ontstak het publiek in laaiend enthousiasme wanneer Erhan Güleryüz met zijn groep Ayna het podium betrad. Ayna deed de school op zijn grondvesten daveren tijdens hun 2 uur durende concert.

Dag 3 voor elk wat wils… poppenkast voor kinderen, popster Murat Basaran voor de jongeren en een theaterstuk voor de oudsten!

De derde dag van het festival bood voor elk wat wils. Het poppenkastspel Karagöz Hacivat werd twee maal opgevoerd. Maar de 360 zitplaatsen volstonden niet en de kinderen vulden de vloer en trappen van de zaal. Na de voorstelling volgde een workshop poppenkast in de sporthal van de school waar de kinderen hun eigen ‘Karagöz' of ‘Hacivat' konden knutselen.

Hun ouders konden ondertussen het theaterstuk 'Isik Süvarileri' (De ridders van de verlichting) bijwonen dat werd vertolkt door acteurs van het Huis der Kunsten van Ankara. Het stuk dat het verhaal brengt van een lesgever die zijn beroep uitoefent ergens ver van zijn vaderland, bracht de zaal in ontroering. De fans van het soefisme konden in open lucht genieten van een nieuwe opvoering van de draaiende derwisjen. Na afloop van het theater werden de kalligrafiewerken en de kunstwerken Ebru van de hand van Mehmet Refii Kileci geveild ten voordele van de school Ecole des Etoiles.

De derde dag werd in schoonheid afgesloten met een concert van de popartiest Murat Basaran. De opzwepende muziek bracht een golf van energie teweeg bij de jongeren. De zanger getuigde zijn dankbaarheid aan Beltud en Ecole des Etoiles voor de organisatie en de kans om het Brussels publiek te leren kennen.

Rafet El Roman en Harun Tokak waardige afluiters van het festival

De emoties laaiden hoog op tijdens de laatste dag van de Brusselse Cultuurdagen met het concert van Rafet el Roman en de conferentie van Harun Tokak. De dag werd gestart met de poppenkastvoorstelling Karagöz-Hacivat en het theaterstuk Isik Süvarileri. Beetje bij beetje stroomden de bezoekers toe en wachtten met ongeduld op de komst van Rafet el Roman. Net voor het optreden begon de uitzinnige menigte enthousiast de namen 'Rafet' 'Beltud', 'Fedactio' te roepen en een staande ovatie verwelkomde de popartiest in Brussel. Het publiek zong uit volle borst mee met de hits. Rafet El Roman greep de gelegenheid om het publiek eraan te herinneren dat het festival georganiseerd werd ten voordele van de school Ecole des Etoiles en het opstartende College des Etoiles en hij zei dat hij de scholen ook steunt en naar Brussel gekomen is om bij te dragen aan dit pedagogisch project.

Het festival werd afgesloten met de conferentie en signeersessie van auteur Harun Tokak. Het 4-daagse festival mocht duizenden bezoekers verwelkomen en was dan ook een groot succes volgens de Brusselaars. Vele bezoekers loofden het initiatief waar jong en oud zich in een familiale sfeer konden vermaken.
Share it:

ACTIVITEITEN

Brussel

Brusselse Cultuurdagen

Fedactio Activiteiten

Kunst en Cultuur

Leden Activiteiten

Sociale cohesie

Top Projecten

Post A Comment: